A- A A+

Грејање на биомасу од септембра 2017. године

Данас је у Градској управи одржан састанак са директором Развојне банке Немачке КФW задуженим за Југоситочну Европу и Турску, господином Бодом Шмулиннгом, поводом спровођења пројекта на основу кога Градска топлана почиње да користи биомасу уместо мазута. Након успешно реализованог пројекта КФW 4 где је уложено близу 1.000.000 за обнављење постојеће топловодне мреже, централне котларнице и подстаница, Нови Пазар је ушао у најужи избор од 4 општине у којима ће се спровести прелазак са коришћења течног горива на биомасу. По речима помоћника градоначелника, Фарука Суљевића, идеја за овај пројекат родила се након студије која је спроведена у септембру 2012. „Тада је установљено да на подручју Новог Пазара постоји сасвим довољна количина потребне сировине потребне за грејање на биомасу“, рекао је Суљевић. Прелазак са мазута, које је скуп и прљав енергент, на биомасу доноси бројне бенефите од којих је најбитнији онај који се односи на загађење. На овај начин вишеструко се смањује степен загађења околине. Осим тога и цена биомасе као енергента је нижа, па ће и цена производње топлотне енергије бити нижа. Овај начин грејања обезбеђује боље и  ефикасније грејање. Како ће на овај начин бити повећан комфор крајњих корисника, очекује се да ће број домаћинстава којии ће користити даљинско грејање бити значајно увећан. Сам овај производни процес донеће инидректно радна места за 100 људи који ће радити на прибављању и обради биомасе. Овај пројекат створиће предуслове да посторојење у будућности прерасте у когенеративно, тј. да осим топлотне производи и елекртичну енергију.

Израду пројектно-техничке документације изградње постројења грејања на биомасу, динамички план и услуге страних консултаната техничке струке, финансираће немачка и швајцарска влада. Вредност пројекта износи 3.600.000 евра, а кредит у трајању од 18 година, са грејс периодом од 3 године пружиће КФW. Камату ће финансирати Влада Републике Србије. Градска топлана ће почети да користи биомасу као енергент у септембру 2017. године.

Осим договора о имплементацији овог пројекта, на данашњем састанку говорило се и о финансирању пројеката који се односе на коришћење геотермалне енергије и производњу електричне енергије из комуналног отпада.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops