A- A A+

ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА: Позвани добровољци да пуне џакове у Новом Пазару

На седници Штаба за ванредне ситуације Новог Пазара донет је низ одлука и закључака које за циљ имају превенцију и рад на спречавању понављања сценарија од ових дана, када су поплаве нанеле велику штету насељима Јакља, Постење, Шутеновац, Трнава, Мур и Бањска петља у Новом Пазару.

Још увек је на снази ванредна ситуација, основне и средње школе почеле су од данас да раде.

Проблемсаводоснабдевањемувисинскимзонамаидаљејеактуелан.

КишауНовомПазару данасјеповременопадала, исвисусастрахомгледалиуцрнеоблакекојисусенадвилинад градом, помносепративременскапрогноза, посебноонаметеорологаизРусијекојаза нареднеданепредвиђападавиневећенего 2014. године.

Одсутраактивноћесерадитинапостављањуџаковасапескомиправљењубедемадужречнихкорита, ирекапрвогприоритета. За ту акцију потребна је помоћ добровољаца.

Њих су са Штаба позвали да дођу у четвртак код Филтерског постројења и учествују у пуњењу и транспорту џакова са песком до критичних подручја.

Војска, као и радници и механизација свих јавних и приватних предузећа и данас су на терену радили на чишћењу од блата и крша. На терену су комисије за процену штете које константно раде због великог обима посла и штете која је нанета домаћинствима и пољопривреди.

Њима су се током дана прикључили и грађевински инжињери који ће својом стручношћу убрзати цео процес око процене штете која је далеко већа од очекиване. Прве процене су да је штета далеко већа од очекиване, и односи се на шири део Новог Пазара.

Грађани који су претрпели штету не престају да се јављају, очекујући долазак комисије до њихових кућа. Поплаве су домовима, као и путној инфраструктури нанеле штету и удаљенијим местима у Новом Пазару.

У прекиду су три битна сеоска путна правца, последње су информације до којих је Курир дошао.

Турска развојна агенција ТИКА обезбедила је три црпне пумпе и 10 сушилица граду Новом Пазару. Оне су подељене  најугроженијим грађанима којима је вода ушла у кућу. Ова корисна машина извлачи влагу, веома је ефикасна, слаб је потрошач електричне енергије и може да ради веома дуго.

Црвени крст  Србије допремио је у Нови Пазар 15 таквих уређаја.

У Новом Пазару одржан је и хитан састанак Савета Рашког управног округа на којем је било највише речи о актуелним дешавањима у вези  са поплавама. Учествовали су представници општина и градова најтеже погођених у овим поплавама: Новог Пазара, Краљева, Рашке, Тутина и Врњачке Бање.

Заједнички закључак са састанка је да опасност још увек  није прошла  и да се у наредна два дана очекују нове падавине, те да треба превентивно деловати и радити више на томе него на санацији и уклањању последица поплава.

Евакуисани грађани неће се враћати кућама док не прође опасност, и док се не обави дезинфекција, дератизација и дезинсекција.

Александар Нићифоровић

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA