A- A A+

Превентивне мере због најава метеоролога и обилних падавина наредних дана

У Новом Пазару и даље је на снази ванредна ситуација, основне и средње школе од сутра поново раде. Због поплава и мањег дотока сирове воде, воде нема у висинским зонама. Од сутра креће акција постављања џакова са песком, како би се превентивно деловало на обилне падавине које се најављују за наредне дане. 

На последњој седници Штаба за ванредне ситуације донета је одлука да ђаци основних и средњих школа од сутра поново крећу на наставу. Војска, као и радници и механизација свих јавних и приватних предузећа и даље су на терену и они раде на чишћењу терена, након чега ће уследити дезинфекција, дератизација и дезинсекција. На терену су комисије за процену штете које константно раде због великог обима посла и штете која је нанета домаћинствима и пољопривреди. Њима ће се од сутра прикључити и грађевински инжињери који ће својом стручношћу убрзати цео процес око процене штете.  И даље је на снази ванредно стање , иако се ситуација у накритичнијим подручјима стабилизовала.

Члан Штаба за ванредне ситуације и помоћник градоначелника Новог Пазара, Нихад Хасановић рекао је за Курир након седнице Штаба да се помно прати прогноза времена, те да ће се у наредним данима убрзано радити на превенцији како би се предупредиле могуће нове ситуације са поплавама.

Метеоролози за четвртак и петак најављују поновне обилне падавине. Закључак са седнице Штаба је да од сутра морамо превентивно деловати у насељима у којима реке могу да запрете поновним изливањима. Дуж критичних деоница сутра ће бити допремљене велике количине песка које ћемо заједно са војском, грађанима, волонтерима и радницима комуналних предузећа пунити и правити бедеме, рекао је Хасановић.

Директор ЈКП “Водовод и канализација”, Ханефија Брничанин рекао је да вода која се дистрибуира потрошачима је хемијски и бактериолошки исправна за пиће. Нормализација у водоснабдевању у свим зонама очекује се до јутра.

Најављено је да ће у Нови Пазар сутра стићи и пумпе за избацивање воде, те сушилице, као донација турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА).

Црвени крст ће сутра грађанима делити средства за дезинфекцију, дератизацију и дезинсекцију као и пакете за хигијену и пакете са храном.

Евакуисани грађани чије су куће потопљене налазе се и ове ноћи на сувом и сигурном. Помоћ у смештају пружили су им хотелијери, и власници приватних смештаја. Остали евакуисани Новопазарци уточиште су пронашли код комшија и рођака.

Александар Нићифоровић 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops