A- A A+

Расим Љајић: “Град ће учинити све да надокнади штету, стиже помоћ и од државе”

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић је и данас са градским челницима обилазио поплављена подручја у Новом Пазару. Том приликом је рекао да је штета од поплава много већа него што се у први мах мислило.

“Искрено, лошије је него што сам очекивао и него што је јуче изгледало. Тек када се вода повукла видимо размере штете у двориштима, кућама, намештају. Морали смо читав намештај из кућа да износимо, јер је потпуно неупотребљив. Путна инфрастрктура је такође погођена, посебно она на селима. Пет комисија је на терену, процењују штету. Најважније је да није било жртава. Град ће учинити све да надокнади штету, али биће неопходна помоћ владе. На седници Влада које ће се сазвати управо због поплава, биће одвојен новац из буџета санирање штете у Новом Пазару.”, рекао је министар Љајић.

Градоначелник Мехо Махмутовић рекао је да највећи проблем ствара велика количина блата. “Тренутно се ради на чишћењу блата из кућа и дворишта, након чега следи дезинфекција, дезинсекција и дератизација. Захваљујемо се свима, јавним предузећима, приватним предузнетицима, волонтерима, омладинцима који су данас безрезервно пружили своју помоћи и неуморно чисте поплављене куће”, рекао је градоначелник. Он је казао да се пријатељи Новог Пазара из земље и иностранства јављају нудећи своју помоћ.

Проблем у Новом Пазару представљају бујичне поплаве које нагле и носе велику количину муља када реке који су практично потоци током лета, подивљају.Велики значај за спречавање велике катастрофе од бујичних напада имале су бране које су одрађене у сарадњи са Европским прогресом. По речима градоначелника, два су пута да се град у будућности заштити од поплава. С једне стране да се заврши пројекат изградња брана. Пројекат је већ проширен у договору са Светском банком. Други део приче односи се на корићење реке Јошанице. Управо тим поводом у Нови Пазар 10. марта долази директор Србијавода.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops