A- A A+

Нови Пазар поново у врху листе транспарентности

Град Нови Пазар друга је од 145 локалних самоуправа у Србији, по индексу локалне транспарентности. Град је другу позицију заузео са освојена 82 од могућих 100 поена. У односу на прошлогодишњи резултат, Нови Пазар је напредовао за 16 поена и има само један бод мање у односу на првопласирани Бечеј.

Тим поводом, градоначелник Бишевац био је један од панелиста на конференцији коју су организовали Транспарентност Србија и УСАИД.

“Уз очигледан континуитет, изузетно нам је важно да смо са 16 бодова у односу на резултат из 2019. године значајно напредовали. Циљ нам је да будемо потпуно отворени за грађане и да са њима остваримо двосмерну комуникацију, како би смо их мотивисали да учествују у процесу доношења одлука”, казао је градоначелник Нихат Бишевац, истичући да су постигнути резултати подстрек за постављање нових циљева.

“Наставићемо да радимо на отворености, јер места за напредак има. Жеља нам је да у наредном периоду ресурсе усмеримо и на повећање транспарентности рада јавних предузећа”, рекао је градоначелник Бишевац.
Оцена транспарентности формирана је бодовањем једне опште и осам посебних категорија (скупштина и градско веће, буџет, општина и грађани, слободан приступ информацијама, јавне набавке, информатор о раду, јавна предузећа и установе, јавне расправе).

У општој категорији као и за транспарентност јавних набавки и инфоматора о раду, остварен је максималан број поена, а а високу јавност рада имају и Скупштина и Градско веће (15 од 18 поена), док је за слободан приступ информацијама од јавног значаја од могућих пет добио четири бода. У односу на прошлу годину Нови Пазар је унапредио транспарентност буџета, објављивање информација на сајту Града и одржавање јавних расправа и конкурса.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops