A- A A+

Gradonačelnik Biševac: Postali smo bolje mesto za život i pravi regionalni centar

Do kraja mandata gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu je ostalo tek nešto više od pola godine, a kao svoj najveći uspeh navodi to što je ovaj grad sve manje zastupljen u stupcima crne hronike i što je politička situacija relaksiranija.

– Glavni cilj lokalne samouprave i moj kao gradonačelnika je bilo stvaranje pozitivnog ambijenta, bez tenzija, kreiranje povoljnog okruženja za život i investiranje. Verujem da je Novi Pazar postao bolje mesto za život, pravi regionalni centar u koji se sve više doseljavaju ljudi iz okolnih mesta, a to je zasluga svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ističe gradonačelnik Nihat Biševac.

Tekuća 2019. bila je rekordna godina po ulaganjima u putnu i komunalnu infrastrukturu Novog Pazara, izjavio je gradonačelnik tog grada Nihat Biševac i najavio da će lokalna samouprava i sledeće godine nastaviti investiranje u projekte koji će unaprediti život stanovnika svih delova grada.

– Novi Pazar se iz godine u godinu širi, imamo sve više stanovnika, pa sve to mora da prati i adekvatna infrastruktura. Nažalost, još imamo pojedina naselja sa neasfaltiranim ulicama pa su nam ona ove godine bila prioritet, uz vođenje računa da neki deo grada ne bude favorizovan, u svim smo radili ravnomerno. Istovremeno smo radili i u gradu, uređena su tri trga, pasaži nove i stare Lučne zgrade, čime je znatno poboljšan izgled najužeg centra grada. Ukupno smo uložili više od pet miliona evra u sređivanje putne i komunalne infrastrukture, što je rekordan iznos, rekao je prvi čovek Novog Pazara. Biševac dodaje da se u infrastrukturu nije ulagalo na uštrb drugih oblasti i da je u gradskoj kasi u ovoj godini bilo dovoljno novca i za zdravstvo, obrazovanje, kulturu i sport.

– Bila je ovo istorijska godina i po ulaganju u zdravstvo. Izdvojili smo više od 60 miliona dinara, od toga 36 miliona samo za izradu projektne dokumentacije za renoviranje i izgradnju novih odeljenja Opšte bolnice, poput psihijatrije i hirurškog bloka, a 18 miliona dinara smo izdvojili za izgradnju angio sale. Za opremanje nove zgrade Hitne pomoći uložili smo 10 miliona dinara, a finansirali smo i ugradnju lifta u Domu zdravlja. U narednom periodu očekujemo velika ulaganja u zdravstveni sistem Novog Pazara. Procenjujemo da će uz podršku Kancelarije za javna ulaganja ta ulaganja iznositi do 30 miliona evra, istakao je Biševac.

Novi Pazar je poslednjih godina postao značajna tačka na sportskoj mapi Srbije. Trenutno grad ima četiri superligaša u ekipnim sportovima – košarci, rukometu, odbojci i futsalu, ali i vanserijske atletičare, kikboksere, boksere, tenisere. Kako bi postizali što bolje rezultate, neophodna je i adekvatna infrastruktura – moderni tereni, staze, hale i stadioni.

– Rekonstruisali smo dvoranu „Pendik“, promenjen je parket, sređeno grejanje, turska „Doguš“ grupa sa dva miliona evra finansira renoviranje hale „Izudin Šušević“, a pola miliona evra smo izdvojili za sređivanje Rekreacionog centra kojim se ne mogu podičiti ni mnogo bogatiji i veći gradovi Srbije i regiona. Nismo zaboravili ni amaterski sport i rekreativce. Napravili smo sedam igrališta za decu, sredili terene u nekoliko naselja, a plan nam je da svi delovi grada imaju po jedan takav teren ili igralište gde građani mogu provoditi slobodno vreme, baviti se sportom i razvijati duh i telo, naglasio je gradonačelnik Novog Pazara.

– Značajna sredstva smo mi, država i strani donatori obezbedili za uređenje osnovnih i srednjih škola, a izdvojio bih rekonstrukciju Osnovne škole „Stefan Nemanja“ koju je Norveška finansirala sa pola miliona evra, dok je Kancelarija za javna ulaganja izdvojila 70 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Gimnazije. Sledeće i narednih godina planiramo sređivanje većine seoskih škola, izgradnju nove škole u naselju Šutenovac i izgradnju fiskulturnih sala u školama koje ih još nemaju, a kapitalno će biti ulaganje u Osnovnu školu „Bratstvo“ koja će, između ostalog, dobiti i bazen. U tu školu će biti uloženo oko četiri i po miliona evra, a ukupno u obrazovanje više od 10 miliona – najavljuje gradonačelnik Novog Pazara.

Sva ta ulaganja, objašnjava Biševac, ne bi bila moguća da budžet Novog Pazara nije stabilan i da iz godine u godinu ne raste, iako je, dodaje, znatno manji od budžeta gradova slične veličine u Srbiji.

– Kada sam izabran za gradonačelnika, 2016. godine, budžet Novog Pazara iznosio je 2,3 milijarde dinara, ove godine je probio granicu od tri milijarde, a sledeće će verovatno biti oko 3,2 milijarde. To je povećanje za oko 30 odsto za samo četiri godine. To je značajan uspeh, ali bi budžet mogao biti znatno veći da dobijamo više novca na ime nenamenskih sredstava sa republičkog nivoa i da je više zaposlenih u gradu. Ipak, i bez toga smo konsolidovali finansije, vratili smo više od 600 miliona dinara duga i uspeli da značajan deo novca izdvojimo kako bismo samostalno finansirali brojne projekte, rekao je gradonačelnik.

Deo budžetskog kolača za 2020. i naredne godine, a uz podršku države i međunarodnih donatora, najavljuje Biševac, biće usmeren na realizaciju kapitalnih projekata među kojima su završetak obilaznice oko Novog Pazara, kao i uređivanje korita Raške, Jošanice, Banjske i Trnavice. Privodi se kraju izrada projektne dokumentacije za izgradnju mostova u centru grada, što će finansirati Turska, a što će značajno smanjiti saobraćajne gužve. Novi Pazar je jedan od gradova koji su do sada zaobilazili strani investitori, nezaposlenost je visoka, a Biševac kao glavni razlog za to navodi udaljenost od autoputa i aerodroma.

– Dok ne bude završen Koridor 11, naš glavni zadatak biće da pomognemo domaćim privrednicima da opstanu, zadrže trenutan broj radnika, ali i razviju svoje poslovanje. Trenutno je građevinska industrija pokretač razvoja Novog Pazara, gradi se više od 40 višespratnica, zapošljava veliki broj radnika, plate su solidne, skočila je kupovna moć građana. Razvija se i turizam, gradi se ili je već završeno sedam novih hotela, a jake su nam i špediterske firme koje imaju više od 3.000 kamiona. Naravno, uz standardno dobre trgovce, proizvođače nameštaja i džinsa, naveo je Biševac.

Autoput, aerodrom i turizam

Ekonomski bum i brži razvoj Novog Pazara i ovog dela Srbije Biševac očekuje sa završetkom autoputa koji će proći kroz obližnju Dugu Poljanu i povećanjem broja linija sa aerodroma „Morava“ kod Kraljeva. „Strateški razvoj Novog Pazara zavisiće od toga, a ja sam ubeđen da je budućnost ovog grada u malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi kao i turizmu za koji postoje ogromni potencijali. Novi Pazar je muzej na otvorenom, nigde na tako malom prostoru nema toliko kulturno-istorijskih spomenika hrišćanske i islamske kulture, pod zaštitom UNESKO-a. Ovo je mesto gde se susreću dve kulture, multietnički grad gostoljubivih ljudi, gde ni za vreme najveće krize i ratova u bivšoj Jugoslaviji, nije bilo međunacionalnih sukoba“, naglasio je Biševac.

Čak osam odsto za kulturu

Prema rečima Biševca, Novi Pazar je rekorder i po ulaganju u kulturu jer u te svrhe izdvaja osam odsto budžeta, što je znatno više od proseka na republičkom nivou ili u drugim gradovima. Sredstva iz gradskog budžeta, ali i državne kase, ove godine investirana su u renoviranje Kulturnog centra, kupovinu savremene bioskopske opreme, rekonstrukciju krova Muzeja „Ras“, arheološka istraživanja severnog bastiona Novopazarske tvrđave, i druge projekte.

Toplana na biomasu

„Ove godine kupili smo plac za izgradnju toplane na biomasu, to je projekat vredan 6,5 miliona evra, a značaj je višestruk. Građani će imati jeftinije grejanje, a izmestićemo iz centra grada sadašnju toplanu, koja kao energent koristi skupi mazut, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha. Ušli smo i u projekat gradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, treba da kupimo parcelu za izgradnju kolektorske kanalizacije, za šta će morati da se obezbedi između 25 i 30 miliona evra. U planu je i gasovod koji će od Brusa do Tutina proći kroz Novi Pazar. Sve su to projekti za koje će trebati nekoliko godina“, izjavio je Biševac.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops