A- A A+

Елзане,

Прими најтопљије честитке за освајање првог места у трци на 3000 метара. Твоја златна медаља освојена у Грузији нам је донела много радости. Успеси које постижеш, сав труд који улажеш и твој спортски дух најбољи су амбасадори Новог Пазара и вредности које желимо да промовишемо. Хвала ти што си нас учинио најпоноснијим што смо твоји суграђани.

Градоначелник

Нихат Бишевац

На данашњој седници Градског већа донет је низ врло битних планова и закључака, а усвојени су и планови који су веома битни за даље функционисање града. Усвојен је Нацрт одлуке о првом ребалансу буџета. „Разлог за усвајање ребаланса је што смо у међувремену имали велики прилив средстава по разним основама и та средста у буџету морају да се прикажу. Средства ће се у наредном периоду употребити пре свега за равој и унапређење инфраструктуре, односно комуналних услуга у граду. То се пре свега односи на изградњу канализационе и водоводне мреже и обнављање мреже која је застарела.“, рекао је члан Градског већа Февзија Мурић. Он је додао да ће наменска средства која су добијена из Владе Републике Србије бити искоришћена за унапређење социјалне заштите. Ово се пре свега односи на услуге које треба да се унапреде, а то су помоћ у кући, геронто домаћице, и помоћ Друштву за помоћ МНРЛ. „Посебно оно што желим да истакнем да смо по први пут одвојили средства за финансирање Бошњачког националног већа у Санџаку.“, рекао је Мурић.

Градско веће усвојило је и план одбране од поплава за 2016. годину. Овим су створени услови да се настави са изградњом брана. Усвојен је и план ерозивних подручја, тј. предузимање мера против стварања ерозивних подручја. „Град има велики број тих подручја која проузрокују клизишта. Ми ћемо покушати да изнађемо средста, да урадимо катастар тих подручја како бисмо могли да радимо планове, да пројкетанти знају где треба забранити прављење објеката.“, истако је Мурић.

Усвајен је низ тачака којима је омогућено грађанима који су у поступку легализације да сувласнички део земљишта који имају са градом присвоје као личну својину.

Градско веће усвојило је на данашњој седници Нацрт одлуке о буџету за 2016. годину. Градоначелник је казао да је овај буџет програмски и да се очекује да ће овај нацрт бити усвојен на предстојећој седници скупштине. Предлог буџета за 2016. саставила је стручна служба која је и за буџет који је рађен за претходну годину добила похвале од Министарства финансија. Шеф Одсека за буџет у Одељењу за финансије, господин Рехемет Халилагић, рекао је да процес стварања буџета за 2016. имао три кључна елемента. Прво, постављен је на реалном сагледавању прихода и самим тим, на јасној представи о расположивим средствима. Друга смерница били су критеријуми Владе Србије који су прописани како би се стабилизовале финансије локалних самоуправа. Трећа полазна тачка јесте чињеница да је трансфер који град прима остао непормењен у односу на 2015. годину. По речима Халилагића, ограничења која је Влада дала односе се на коришћење роба и услуга, као и на исплаћивање бонуса као што су јубиларне награде. На овим позицијама, уштеде су значајне. Позиција на којима нема ограничења односе се на основна средства, тј. на инвестиције.

Градоначелник др Мехо Махмутовић истакао је да ће у 2016. бити озбиљних рестрикција и штедњи, али не у погледу инвестирања. „Претходна 2015. година била је година инвестирања, а 2016. ће бити година инвестирања али и социјално одговорна“, нагласио је градоначелник Мехо Махмутовић. Како је истакао градоначелник и у 2016. ће се наставити са сталним улагањем у инфраструсктуру града и за те потребе издвојено је око 740.000.000 динара. Осим инвестирања, овај буџет покрива и социјалне,здравствене, културне, образовне те спортске потребе грађана. Градоначелник се још једном осврнуо на програмску природу буџета и ове године. Подсетио је да су хуманитарне организације попут Савета слепих и слабовидих, Савета глувих и наглувих, Друштва за помоћ недовољно развијеним особама, затим разних невладиних организација и удружења грађана, средства добила на основу предложених пројеката. Градоначелник их је још једном позвао да комисији, Градском већу и Скупштини поднесу наративни и финансијски извештај о утрошеним средствима, јер ће то бити предуслов за аплицирање за нова средства у 2016. години.

Градоначелник се осврнуо и на бојазан коју локалне самоуправе имају у вези са најављеним смањењем основних средстава која им припадају. Скупштина СКГО-а је једногласно изгласала противљење овој мери, па се на основу тога очекује одустајање Министарства финансија од ове одлуке. Реаовање СКГО-а у вези са најваљеним смањењем трансфера је уродило плодом, па се од овакве одлуке одустало.

У четвртак 24. децембра са почетком у 11х заказано је отварање новодаграђене школе и вртића на Доховићу. Овом великом догађају присуствоваће премијер Алексаднар Вучић, потпредседник Владе Србије Расим Љајић, Председник Вијећа министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић и представници инвеститора из Уједнијених Арапских Емирата. Град Нови Пазар Вас позива да присуствујете овом историјски значајном догађају.

Град Нови Пазар и Влада Србије имају изузетно добру сарадњу, а сутрашња посета премијера Александра Вучића и пројекти који су завршени средствима које је обезбедила валда, су модел како треба да функционише кооперација између локалне самоуправе и владе, оцењује градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Град Нови Пазар и Влада Србије имају изузетно добру сарадњу, а сутрашња посета премијера Александра Вучића и пројекти који су завршени средствима које је обезбедила валда, су модел како треба да функционише кооперација између локалне самоуправе и владе, оцењује градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Махмутовић је у изјави Тањугу подсетио да је Нови Пазар од Владе Србије прошле године добио око 120 милиона динара, који су током ове године утрошени на инфраструктурне пројекте. „Санирали смо неке постојеће, проблематичне комуналне инфраструктурне пројекте и неке нове урадили. Имали смо за Дан града 20. априла посету премијера Вучића са представницима Уједињених Арапских Емирата, када је договорено да инвестиција од седам милиона евра буде усмерена на Нови Пазар, како би се урадили основна школа, обданиште и Дијагностички центар“, објаснио је Махмутовић.

Он је указао да су радови на овим пројектима почели у јуну, и да су сада завршени, те да ће сутра бити отворене све три установе, које су, како је оценио, изузетно брзо и квалитетно урађене.

Махмутовић је истакао да је са Владом договорено шта је потребно Новом Пазару, за који је, пошто је град младих, тражено да се изграде нова основна школа, али и обданиште, јер је постојао проблем са недостатком места.

Такође је предложено, каже, да се изгради и Дијагностицки центар, како велики број пацијената, који је до сада ишао на снимања у друге градове, то може да учини у Новом Пазару.

„Сва три пројекта су у корист грађана Новог Пазара. Надам се да ово неће бити једини пројекти на којима ћемо остати, већ да ћемо договорити нове, као и да ћемо у 2016. наставити са изградњом нових инфраструктурних пројеката“, закључио је Махмутовић.

Премијер Вучић боравиће сутра у Новом Пазару, где ће отворити објекте новосаграђане основне школе, вртића у насељу Дојевиће и дијагностичког центра.

Камене-темељце за ове објекте премијер је положио 20. априла ове године, градњу су делом финансирали Уједињени Арапски Емирати, а рок за завршетак радова на тим објектима био је крај ове године.

Зграда основне школе има 3. 100 метара квадратних корисне површине и примаће 1. 600 дхака у две смене.

У оквиру школе се налази фискултурна сала површине 700 метара квадратних.

Школа има кабинете за све предмете који су опремљени најсавременијом опремом, што је практично чини најсавременијом школом у Европи.

У близини школе је изграђено и обданиште за децу из новопазарских насеља Дојевиће, Селаковац и Рајчиновиће површине 780 метара квадратних.

Поводом изградње дијагностичког центра, премијер Вучић је тада рекао да грађани овог дела Србије неће више морати да иду на прегледе у Крагујевац и Београд, већ ће на располагању имати најсавременије медицинске уређаје и лабораторије.

Дијагностички центар је изграђен на површини од 1. 400 квадратних метара, а у њему ће се наћи најсавременији медицински уређаји, биолошке и миробиолошке лабораторије и дијагнотички апарати, дигитални рендген, те најсавременија магнетна резонанца.

Центар ће, такође, имати мулти слајс скенер, колор доплер дијагностику и дигиталну мамографију…

Радилози ће, како је тада речено, ићи на усавршавање како би здравствени центар имао адекватне кадрове за рад на најсавременијим медицинским апаратима најновије генерације. Вредност радова на овим објектима је седам милиона евра, што је резултат добе сарадње и пријатељских односа града Новог Пазара са Владом Републике Србије и Уједињеним Арапским Емиратима.

Приликом полагања камена-темељца на поменутим објектима, премијер Вучић је најавио и изградњу десетина километара путева у Новом Пазару и околини, фабрику дрвнопредађивачке индустрије у том граду и Рашки, као и сарадњу са УАЕ и италијанском компанијом у области пољопривреде, како би се оживела села на Пештеру.

Премијер је тада, такође, грађанима Санџака поручио да ће у наредне две године овај део Србије добити више него у претходних 30 година.

Извор: тањуг.рс

На седници Градског већа усвојени су сви планови и програми свих јавних предузећа и установа за 2016. годину. Градски већницу су дали сагласност на Нацрт одлуке о Статуту ЈКП „Паркинг сервис“. Донета је одлука о пројектном финансирању за невладине, спортске и хуманитарне организације. Члан Градског већа, Нермин Богућанин, посебно је истакао план и програм Дирекције за изградњу по коме је 563.000.000 динара планирано за наставак уређења града.

Одржан је први радни састанак на пројекту "Увођење ГИС-а за град Нови Пазар" који се спроводи преко програма Европски Прогрес који финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије, и Града Новог Пазара. Састанку су присуствовале све локалне и републичке институције које су укључене у развој и изградњу инфраструктуре града.

Циљ пројекта је да се допринесе унапређењу рада Градске управе и развоја града Новог Пазара кроз умрежавање институција у циљу формирања јединствене базе просторних података ради бољег пружања услуга грађанима и привреди.

Тема састанка била је анализа постојећег стања како би се направио пресек стања просторних података у свим институцијама што је предуслов за формирање јединствене базе просторних података.

"Умрежавањем институција које се баве инфраструктурним развојем града и формирањем јединствене базе просторних података добијамо поуздан Географски информациони систем, који ће нам користити као алат за ефикасно, економично и модерно управљање ресурсима града. По први пут су се око овог проблема окупили представници републичких институција Службе за катарстар непокретности, Електродистрибуције Нови Пазар и Телекома, и градских институција Градске управе, Дирекције за изградњу и Завода за урбанизам. Један од илустративних примера предности ГИС-а односе се на грађевинску индустрију, Наиме, захваљујући обједињеним подацима, пројектанти ће врло лако доћи до суштински важних података о подземним инсталацијама без проблема који би касније уследили на терену.", истакао је помоћник градоначелника Фарук Суљевић.

Недостатак јединствене и ажурне базе просторних података, сувишни и неусклађени подаци представљају главне проблеме у тренутном стању.

Координатор пројекта Сеад Машовић је предочио важност постојања обједињеног ГИС решења у циљу транспарентног и планског управљања просторних ресурса града као и унапређења туристичких и инвестиционих потенцијала града.

На састанку су договорени даљи кораци за реализацију пројекта где су свим чланицама радне групе за ГИС стављени на располагању сви ресурси Градске управе како би се пројекат што квалитетније реализовао.

Градоначелник Новог Пазара др Мехо Махмутовић данас је обишао просторије Завода за јавно здравље у конституисању. Заједно са директором др Шефадилом Спахићем констатовано је да је све спремно за отварање ове важне здравствене институције.

Завод за јавно здравље представљаће својеврстан центар који ће се бавити мерењем, анализом и праћењем микробиолошких, физичких и хемијских фактора животне средине који могу, посредно или непосредно, утицати на здравље. До сада је као институција постојао на регионалном нивоу само у Краљеву. На путу ка остварењу циља новопазарског здравства- формирању клиничког центра, отварање Завода за јавно здравље је незаобилазна фаза. Адаптиране просторије данас је обишао градоначелник др Мехо Махмутовић.

Конституисање Завода почело је у јуну ове године формирањем Управног одбора и усвајањем Статута, а адаптација просторија завршена је ових дана.

Завод за јавно здравље званично ће почети са радом свечаним отварњем до краја децембра, а пуним капацитетом од почетка наредне године.

Извор: ртвнп.рс

 

Данас су представници “РТС кроса” уручили Амели Терзић златник поводом освојеног првог места у укупном пласману на том кросу. Тим поводом, градоначелник Мехо Махмотовић је примио представкице кроса и Атлетског клуба Нови Пазар. Градоначелник је Атлетски клуб Нови Пазар назвао синонимом успеха нашег града. „Амела и Елзан су синоними за успех а посебно Амела је атлетско име на нивоу Европе. Ми смо пре неку годину, када је Амела била девојчица причали да ће бити успесна на Олимпијском играма 2016. у Бразилу. Елзан Бибић највеће појачање атлетског клуба. Он је са 16 годиина првак и у сениорској категорији.”, рекао је градоначелник. Он је даље навео да је Атлетски клуб јако добро организован и да се Нови Пазар труди да такмичарима обезебеди добре услове. “Већ следеће године Нови Пазар ће бити богатији за још један атлетски објекат тј. стадион где ћемо организовати разне спортске манифестације.”, рекао је градоначелник. Истакао је да резултати зависе и од тренера, а тренеру Рифату Зилкићу је ово 20 јубиларна европска медаља. “Град Нови Пазар као и увек тако награђује једнократном помоћу са 50 хиљада динара. Спортисти су најбољи прометери града. Насим пријатељима из РТС-а се захваљујемо и надам се да ћемо организовати крос и у Новом Пазару.”, закључио је градоначелник.

Амела Терзић се захвалила градоначелнику на пријему као и својој породици без чије подршке не би постигла све резултате. “Ово је била за мене веома успешна година и желим да своје знање пренесем на своје клубске другаре и захваљујем се кросу РТС-а на златнику који сам добила.”, рекла је Терзић. Елзан Бибић се такође захвалио градоначелнику на пријему. “Што се тиче РТС кроса то је за мене велико искуство са великим тркачима из Кеније. Што се тиче Европског првенства које се одржава у Јеру то је било искуство за наредно првенство.” рекао је Бибић. Рифат Зилкић је уз захвалност истакао да иако у Србији нема ниједног тренера који је освојио толико медаља да се неће зауставити на овоме. Пријему у Новом Пазару присуствао је и оснивач Кроса РТС-а Стеван Ковачевић, као и Александар Рајевац, генерални директор Ваљевске пиваре, која је спонзор те манифестације. Они су уручили награде Терићевој и Бибићу, укупним победницима овогодишњег кроса.

"Градоначелник Махмутовић и градска власт су стуб развоја српске атлетика, што потврђују резултати Амеле Терзић. Верујем да ће после изградње стадиона кренути још крупнијим корацима. Амела је истинска наследница Вере Николић, Снежане Пајкић и Слободанке Чоловић. Пред Елзаном је лепа будућност, а заслуге за све то припадају тренеру Зилкићу, који је поникао на Кросу РТС-а као такмичар и тренер", рекао је Ковачевић.

Фото галерија

У складу са одлуком донетом на заседању Скупштине Новог Пазара одборници бошњачких партија упутили су Државном вијећу тужилаца, Скупштини Србије и Влади протесно писмо које представља заједнички став због, кршења Уставом гарантованих права Бошњака приликом избора јавних тужилаца у Вишем и Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару.

Ево коначне верзије писма које је упућено а које потписују сви Бошњаци једногласно.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

БЕОГРАД

Поштовани,

Одборници Скупштине града Новог Пазара из реда Санџачке демократске партије, Санџачке народне партије, Странке демократске акције Санџака, Бошњачке демократске заједнице и Бошњачке демократске заједнице Санџака на XИ сједници одржаној 17.12.2015.године, усвојили су Закључак о упућивању протестног писма свим релевантним факторима ( Државном вијећу тужилаца, Народној Скупштини Републике Србије, Министарству правде и Влади Републике Србије ).

У поступку кандидовања и избора Вишег јавног тужиоца у Новом Пазару, нису поштована Уставом и законима загарантована права Бошњака.

Наиме, на конкурс за избор Вишег јавног тужиоца у Новом Пазару, пријавио се већи број кандидата. Од пријављених кандидата Конкурсна комисија је саставила листу од осам кандидата међу којима је било и два Бошњака. При утврђивању листе кандидата за избор Вишег јавног тужиоца , државно вијеће тужилаца је занемарило правило и критеријуме из чл.82.Закона о јавном тужилаштву и чл.76. и 77. Устава Републике Србије, и Влади предложила листу кандидата не пазећи на национални састав становника и одговарајућу заступљеност припадника националних мањина.

Тражимо од насловних органа да по хитном поступку исправе утврђене неправилности како би испоштовали и Уставом и законом загарантована права Бошњака.

У НОВОМ ПАЗАРУ, 18.12.2015.ГОДИНЕ.

Постројење за озонски третман џинса, чије је опремање финансирала Америчка агенција за развој Усаид преко Програма за локални економски развој, данас је предато Удружењу произвођача за одрживу производњу “Проденим”. Удружење “Проденим“ окупља 6 привредника који запошљавају 400 радника. Ово постројење, у чије је опремање уложено око 300000 долара, омогућиће новопазарским прозвођачима џинса да извозе и еколошки унапреде регионалну производњу. Нова опрема, чијом применом се води рачуна о животној средини, створиће се компетативна предност локалних произвођача џинса и омогућиће им освајање западноевропског тржишта које је има високе еколошке стандарде. Технологија овог типа једина је у регион.

Примопредају овог значајног постројења извршио је амбасадор САД, Њ.Е. Мајкл Кирби. Овим поводом у Новом Пазару боравила је и Катарина Јовановић-Обрадовић, помоћница министра привреде за мала и средња предузећа. Свечаном чину примопредаје присуствовао је градоначелник који је овом приликом рекао: „Ово је велики тренутак за привреду Новог Пазара и тренутак кад ћу су је у име града и привредника Новог Пазара захвалити господину Мајклу Кирбију који је пре пар месеци најавио да ће помоћи произвођачима џинса тако што ће донети најсавременију опрему.“ Градоначелник Махмутовић је истакао важност ове опреме и замене начина избељивања џинса. Посебно је истакао значај еколошког сертификата који ће омогућити нашим привредницима да своје квалитетне производе извозе на светско тржиште. Амбасадор је истако своје задовољство што је данас у Новом Пазару у друштву градоначелника, представника прозвођача џинса и представника Владе. Посебно се осврнуо на традицију прозводње џинса у Новом Пазару. „Сећам се да сам био у посети једном привреднику из Новог Пазара који ми је поклонио фармерице изузетног квалитета. Довољно је било да ме погледа и да закључи који ми је број и модел потребан. Такви професионалци су нам потребни, а ви то имате.“, рекао је амбасадор Кирби. Како је даље истакао, УСАИД је желео да помогне да прозводња задовољи еколошке стандарде како би проширила тржиште јер ће то значити отварање нових радних места. Похвалио је и саме произвођаче који су се удружили и створили услове за отварање овог постројење. Захвалио се Влади и локалној самоуправи што су препознали значај овог пројекта. Закључио је свој говор надом да ће до њега долазити вести о томе како машина неуморно ради. Госпођа Јовановић-Обрадовић изразила је задовољство због досанашњег великог догађаја и најавила да је ово само почетак сарадње која ће убудуће донети нове сарадње и подстицање привреде. Нихад Угљанин, представник удружења „Проденим“ рекао је да је данас историјски тренутак за привреду Новог Пазара и региона.

Фото галерија

Данас је Нови Пазар посетио Мирко Нишовић, легенда спорта и председник Кајакашког савеза Србије. Он је изразио велико задовољство због посете Новом Пазару, где је како је рекао, наишао на невероватан пријем. Изразио је наду да ће разговор који је обављен уродити полодом. “Обратићемо се Министарству за спорт и видети колико ће моћи да нам помогну да решимо проблем стазе за кајак у пределу дивљих вода.”, рекао је Нишовић. Он је истакао да су услови изузетно добри и да су потребне мале дораде. Помоћник Фарук Суљевић истакао је да му је посебно драго што је данас по први пут у Новом Пазару у посети легенда југословенског кајака. “У току је припрема пројеката за будућу стазу. Ми смо ту да им помогнемо колико је у нашој моћи. До сада није поостојала планска документација, а имамо природне потенцијале као што је река Рашка која даје одличне предуслове за развој овог спорта.”, рекао је Фарук Суљевић. Он је најавио да ће град припремити неколико пројеката и да ће бити брзо реализовани. Председник Кајакашког клуба “Стари град”, Харис Харчиновић осврнуо се на експанзију и велику популарност коју је овај спорт стекао у веома кратком периоду. По његовим речима, овај клуб се осим популарношћу коју је стекао за само три године, може похвалити и резултатима. Један од импресивних резултата је и освојено јуниорско првенство након само 45 дана бављења овом спортом.

Одборници локалног парламента, гласовима већине усвојили су приједлог Нацрта буџета града Новог Пазара за наредну годину који је пројектован на нешто више од 2 милијарде и 568 милиона динара.

Како је и раније саопштио градоначелник Новог Пазара др Мехо Махмутовић буџет за наредну годину је рестриктиван али и развојни и социјално одговоран. Одговарајући на прозивке одборника опозиције градоначелник Махмутовић је истакао да су развој и штедња основни принципи на којима се заснива буџет за наредну годину коју је он окарактерисао као годину инфраструктурних улагања и развоја Новог Пазара.

Одборници су одлучили да Скупштина Новог Пазара као заједнички став бошњачких партија Државном вијећу тужилаца, Скупштини Србије и Влади упути протестно писмо због, како су истакли, кршења Уставом гарантованих права Бошњака приликом избора јавних тужилаца у Вишем и Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару. На сједници је такође усвојен и приједлог Стратегије развоја спорта за период до 2018. године, те одлука о додјели пословних просторија Републичком заводу за статистику, као и новоснованом ЈКП “Паркинг сервис”.

Одлуком Скупштине града Љиљана Лешевић именована је за вршиоца дужности директорке Туристичке организације Нови Пазар умјесто данас смјењеног Радослава Киковића. За одборницу Санџачке демократске партије Амру Хоџић Јејну то је показатељ да власт води рачуна и о родној равноправности, али и да на одговорна мјеста долазе млади и школовани људи.

Одборници су усвојили и приједлоге о измјенама и допунама одлука о општинским административним таксама, те измјене и допуне одлуке о дозвољеној спратности за објекте који су у процесу легализације.

Извор: ртвнп.рс

Фото галерија

Радове на основној школи и обданишту на Доховићу обишао је данас градоначелник Мехо Махмутовић са помоћником министра просвете задуженим за инвестиције, господином Љубишом Антонијевићем. Константовано је да радови иду добрим темпом и да ће бити завршени на време. Извођачи радова „Енерго група“ у потпуности се придржавају договорених рокова, тако да ће ово насеље од 25. децембра бити богатије за два нова објекта.

Градоначелник је изразио своје задовољство због услова које ће деца имати у новом обданишту и школи. Нагласио је да су изграђени по највишим европским стандардима и да су као такви репрезентативни објекти. „На ђацима остаје да својим радом, трудом и учењем захвале на ономе што су добили“, рекао је Махмутовић. Он се осврнуо и на целокупан нови изглед насеља Доховиће које осим обданишта и школе добија и асфалтиране улице. Градоначелник је најавио свечано отварање до краја године. Помоћник Антонијевић је веома задовољан изгледом објекта и рекао да ће они бити понос како Новог Пазара тако и целе Србије. Он је похвалио градску власт што је испунила свој део обећања и асфалтирао приступне путеве и партерна уређења. Градоначелник и помоћник министра изразили су посебно задовољство због енергетске ефикасности објекта и опремљености која их сврстава у најмодерније објекте у Србији.

Фото галерија:

На Трећој Бизнис конференцији БЕЕС 2015. „Развој тржишта енергетске ефикасности кроз нове моделе финансирања“ која је одржана у Сава Центру, градоначелник је у име града Новог Пазара примио награду коју додељује Масс Медиа Интернатионал и Стручни колегијум за „изузетну друштвену одговорност у дужем временском периоду на корист најшире друштвене заједнице и јасно опредељење ка рационалном коришћењу енергије, унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине“. Ова конференција је окупила многе компаније, финансијске институције и локалне самоправе међу којима су Београд, Нови Сад, Панчево, Краљево и Нови Пазар. У оквиру конференције, одржана је и панел дискусија, а градоначелник др Мехо Махмутовић имао је веома запажен говор. Током говора он је представио све пројекте града из области енергестске ефикасности, позвао инвеститоре из земље и иностранства да учествују у овим пројектима, али и агенције које се баве овим проблемима да финансијски подрже пројекте овог типа. Осврћући се на признање, градоначелник је истакао да је оно веома значајно за град Нови Пазар, за стручне службе, за његове сараднике али и за њега лично као градоначелника Новог Пазара.

“Награду је добио град Нови Пазар као град где се пуно ради, као град који је афирмативан у свим сферама живота и ово признање данас које је везано за обновљиве изворе енергије и примену нових пројеката који ће у овој области променити живот и досадашње навике и за нас као град пуно значи. Ми смо применили неколико пројеката из ове области, и планирамо да их раелизујемо у што краћем року.”, рекао је градоначелник. Он је представио пројекте који се односе на енергетску ефикасност. Један од њих је санација депоније и управљање чврстим отпадима, други промена дасадашње расвете и стварање ЛЕД расвете која је много ефикаснија и јефтинија. Трећи пројекат везан је за геотермалне изворе и велике потенцијале који град Нови Пазар има штпо се показало студију која је рађена са Рударско геолоским факултетом у Београду. Четврти пројекат везан је за промену досадашњег начина грејања где ће се грејање на мазут заменити грејањем на биомасу. Градоначелник се осврнуо и на сложеност ових пројеката: “Сви ови пројекти су јако скупи, и град самостално врло тешко може да реализује све ове пројекте, па ћемо зато пробати преко међународних организација или кроз јавно-приватно партнерство да у што крацем временском року реализујемо сваки од ових пројеката.”, рекао је градоначелник. Он је истакао да је пуно труда уложено у припрему града за учествовање у пројектима и да ће град много средстава уштедети и путем алтернативних видова грејања у свим установама и путем јефтиније јавне расвете. “Показали смо да смо врло одговорни када су јавне и друштвене паре у питању и да на тај нацин грађанима Новог Пазара обезбедимо квалитетнији нацин зивота, а самим тим и јефтинији.”, закључио је градоначелник.

Фото галерија

На данашњој редовној седници Градског већа донето је неколико важних одлука. Републичком заводу за статистику и новоформираном ЈКП предузећу Паркинг сервису додељен је пословни простор у објекту Градског стадиона. Друга важна одлука односи се на легализацију бесправно подигнутих објеката и дефинисање њихове спратности. Тиме је олакшано грађанима да озаконе своје објекте. Усвојена је и Стратегија за спорт до краја 2018. године. Ово је изузетно битан стратешки документ где су дефинисани правци развоја и приоритети спорта који ће бити предложен за усвајање на седници Скупштине Новог Пазара. 

Свечано отварање изложбе и додела награда за најбоље ликовне радове на тему „Планине-како их сачувати и оплеменити“, одржана је у препуној галерији Цектра за децу и омладину „Дуга“. Овај конкурс спроведен је поводом обележавања Дана планина у организацији Одељења за заштиту животне средине Градске управе града Новог Пазара и Еколошког друштва Центра за децу и младе ,,Дуга“. Тим поводом су позвани сви основци да се укјуче у обележавање Дана планина тако што ће на часовима ликовне културе обрађивати задату тему. Циљ је био да се скрене пажња на значај планинских предела, улогу коју они имају како у снабдевању водом, тако и у снабдевању храном, као и њихов утицај на климатске промене. У том погледу неопходно је да деца знају значај и вредности које планине имају у снабдевању највећом количином свеже и чисте воде, чувању разноврсности биљног и животињског света, у филтрирању ваздуха. Учешћем на овом конкурсу деца су дала свој допринос остваривању активног односа и узајамне сарадње школе и друштвене заједнице у борби за очување животне средине. Од пристиглих 392 рада стручни жири је извршио одабир најбољих радова у осам категорија и то посебна категорија за сваки разред. Осим тога засебна категорија су били и чланови Еколошког друштва „Дуга“. У свакој категорији одабрана су и награђена три најбоља рада. Град Нови Пазар обезбедио је средства за награде. На свечаности приређеној овим поводом, награде је уделио члан Градског већа, Сеадетин Мујезиновић. Награђени учесници, њихови родитељи, представници Градске управе и Центра за децу иомладину „Дуга“ уживали су у изложеним радовима, дружењи и разговору о значају планина.

Фото Галерија:

Амбасадорка Француске у Србији, Њ.Е. Кристин Моро била је данас у првој званичној посети Новом Пазару. Том приликом срела се са градоначелником. Након овог сусрета градоначелник је изразио задовољство због овог сусрета. Мехо Махмутовић је казао да су амбасадорку упознали са политичком, економском и социјалном ситуацијом у Новом Пазару. Амбасадорки је представљено и шта све у протеклом периоду урађено за инфраструктуру и стварање нове политичке слике нашег града. Градоначелник је посебно истакао труд градске власти да се побољша слика о Новом Пазару у земљи и свету. „Желели смо да у пријатељском разговору са представницима из наше братске земље Француске потврдимо да имамо пријатеље који ће нам несебично помагати у развоју и европском путу нашег града.“, закључио је градоначелник. Амбасадорка Француске сагласила се са градоначелником да је ова пријатељска посета само почетак будуће сарадње Француске и Новог Пазара. Госпођа Моро је истакла да јој се посебно допао мотив „За европски Нови Пазар“ о којој је градоначелник говорио. „У тој девизи ја видим пирлику за сарадњу на путу Новог Пазара за Европску унију. И не само за Нови Пазар већ и за целу Србију, посебну у овом моменту када се отварају поглавља за придруживање Европској унији.“, рекла је амбасадорка. Она је закључила да ће се ова поглавља бавити разним областима као што су владавина права, државна управа и локална управа и државна самоуправа, али да је су две области најбитније за Нови Пазар, а то су економија и регионална сарадња.

Након састанка, амбасадорка је у друштву градоначелника и градских званичника обишла градски парк, стару чаршију, занатске радње и шеталиште.

Фото Галерија:

У организацији новоосноване Канцеларије за дијаспору, Града Новог Пазара, а уз техничку помоће Регионалне агенције за економски развој, представници Новог Пазара на челу са градоначелником др Мехом Махмутовићем састали су се са представницима дијаспоре из Санџака у Немачкој. Састанак који је уприличен у Франкфурту само је први у низу планираних који ће се одржати у оквиру Економског форума сандажачке дијаспоре. Циљ овао састанка је да се са санџачким привредницима у дијаспори створи нови однос. Град Нови Пазар ће путем Канцеларије за дијаспору понудити партнерски однос.

„Град Нови Пазар и Канцеларија за дијаспору долазе да вама по први пут нешто понуде, а не да траже новац. Ви сте први који сте се одважили у име својих породица да одете у непознато како бисте створили боље услове за живот. Сви заједно треба да стварамо бољи амбијент. Ми стално причамо о страним инвеститорима, али треба да знате да сте ви наши најпожељнији партнери.“ , рекао је градоначелник Мехо Махмутовић на овом скупу.

Директор СЕДА-е, Самир Качапор представио се 35 могућих локација за инвестирање. Овај састанак је замишљен као интерактивни дијалог. Привредници из дијаспоре поставили су низ питања из области економије, образовања, екологије, легализације на која су градоначелник Мехо Махмутовић и помоћник градоначелника Фарук Суљевич били спремни да дају исцрпне одговоре.

Представници Економског форума санџачке дијаспоре истакли су да је ово први пут да градоначелник неког санџачкуг града и високи званичници дођу њима у посету са отвореном понудом за сарадњу уместо тражења средстава како је досада био случај. Током дводневне посете, градски представници обишли су Исламски центар у Мајнцу.

Фото Галерија

Градоначелник Новог Пазара др Мехо Махмутовић присуствовао је 43. Скупштини Сталне конференције градова и општина на којој је централна тема била завршна конференција европског Ексчејнџ 4 програма, који је у последњих неколико година произвео више од 50 пројеката у областима стратешког планирања на локалном нивоу, програмског и капиталног буџетирања и емитовања муниципалних обвезница.

Чланови Сталне конференције градова и општина донели су једногласну одлуку да се не прихвати одлука министарства финансија о смањеним средствима у буџетима локалних самоуправа .

Махмутовић је истакао да се нада да ће министар финансија усвојити одлуку Скупштине СКГО-а и да ће одустати од ове одлуке јер би то било погубно по локалне самоуправе.

Извор: ртвнп.рс

Полагањем цвијећа на спомен обиљежја и минутом ћутања, представници Градског одбора СУБНОР-а Нови Пазар, представници града Новог Пазара, Војске и Полиције обиљежили су 28. новембар, Дан ослобођења Новог Пазара у Другом свјетском рату.

Они су најприје положили цвијеће и вијенце на споменике бораца Деда Шеховића и Симеона Карамарковића, а затим су минутом ћутања одали почаст палим борцима код споменика у градском парку. На обиљежавању је истакнуто да су видан допринос Народно-ослободилачкој борби дали и борици из Новог Пазара, о чему свједоче 39 подигнутих споменика на територији града. Нови Пазар ослобоћен је након четири године проведене под фашистичком окупацијом. “Ова генерација бораца и цео наш народ преживели су тешка времена, И никада нису клекли пред фашистичким окупатором и непријатељем. “,рекао је предсједник ГО СУБНОР Зенун Хафизовић. Он је истакао примјерну сарадњу управе града и борачке организације, посебно када је у питању матаријална подршка за реализацију редовних активности, и изразио захвалност што је град рестаурирао споменике бораца. Градоначелник Мехо Махмутовић казао је да грађани треба да буду захавални борцима који су помогли да се град и земља ослободе најавћег зла у Другом рату, и што су омогућили да живимо у миру. Сјећање на пале борце посебно је важно унуку брата Симеона Карамарковића, проф. др Александар Карамарковић. Он каже да је му је драго што град и градске институције и дан-данас показују слободарску традицију овог краја.

Извор rtvnp.rs

Одлука о ауто-такси превозу путника коју је Скупштина Новог Пазара усвојила на основу предлога коју су упутили Одељење за саобраћај, Савет за безбедност и Градско веће, доноси неколико измена у односу на одлуку из 2007.

Сафет Реџеповић, шеф Одељења за саобраћај и члан Савета за саобраћај истакао је да се најважнија измена односи на добијање серфиката. Наиме, овом одлуком је укинут сертификат за познавање града и околине, који је некада био неопходан за добијање дозволе за рад. На овај начин, процедура за добијање дозвола је значајно олакшана и убрзана. На овај начин, будући таксисти су ослобођени и плаћања таксе за сертификат. Нова одлука предвиђа обавезне икс таблице за возила, као и да превозници који буду предавали захтев за регистрацију такси услуга, морају имати мотор еуро 3. „Када су сви услови испуњени, наше службе издају дозволу у року од 2 дана“. Одлуком су предвиђене обавезне такси дозволе за возаче, а такси легитимације за возача. На возилу мора стајати налепница са грбом града и прописаним бројем. Промењене су и казне које се односе на искључење из саобраћаја. Возила која су регистрована, а не поштују све прописане услове, биће искључена из саобраћаја од 10 до 30 дана. С друге стране, возила која су нерегистрована, а обављају такси превоз, биће искључена из саобраћаја 90 дана.

Под покровитељством Града Новог Пазара ове године су сва удружења особа са инвалидитетом прославила свој дан заједно. Како је на почетку скупа нагласио Февзија Мурић, члан Градског већа, идеја која се родила прошле године, да сва удружења заједно прославе Међународни дан особа са инвалидитетом, спроведена је у дело. Тако су корисници Савеза слепих и слабовидих, Савеза глувих и наглувих, Савеза ЦИР-а, Савеза за церебларну парализу, Савеза параплегичара, и Друштва за помоћ МНРО, али и бројни грађани Новог Пазара уживали у пригодном програму. Обраћајући се присутнима градоначелник др Мехо Махмутовић је поздравио присутне и истакао своју личну срећу и задовољство због присуства оваквом скупу. Др Махмутовић се у свом излагању осврнуо на то да градска власт већ годинама помаже све манифестације ових удружења и да ће тако бити и у будућности. Градоначелник је посебно истакао заједнички задатак и циљ, да се створи заједничко друштво, где ћемо живети једни са другима, а не једни поред других. „Физички изглед и физичке могућности не чине човека. Људско биће чини мозак. И на крају ћу вас подсетити да је највећи живи научник, највећи ум данашњице, Стивен Хокин непокретан.“

Деца из удружења припремила су представу у којој су уживали сви присутни. Након представе, уприличена је и забава за госте. Познати певачи из Новог Пазара, Снежана Вушовић и Харис Сакреп, својим наступима дали су свој несебичан допринос овој прослави. Дружење је настављено уз ручак и музику, након чега је уследило групно фотографисање са градоначелником.

Економске школе из Сарајева и Новог Пазара потписале Уговор о партнерству уз подршку Града Новог Пазара.

Директори средњих економских школа из Сарајева и Новог Пазара потписали су у Градској управи Уговор о партнерству. Тим поводом, градоначелник др Мехо Махмутовић је примио представнике ових школа и пожелео им дугу и успешну сарадњу.

Директор Економско-трговинске школе из Новог Пазара, господин Сеад Љајић изразио је посебо задовољство због потписивања споразума којима ће се ученици и професори ових школа приближити и разменити своја искуства на обострану корист. „Док ове школе буду постојале, овај ће се однос неговати“, закључио је директор Љајић. Наду у успешност ове сарадње није крила ни директорка Средње економске школе, госпођа Јадранка Колар. Она се захвалила директору и градоначелнику на гостопримству. На крају је додала: „Мислим да ће од ове сарадње највише користи имати деца.“

Члан Кабинета градоначелника, Рифат Реџовић, истакао је да је потписивање овог уговора од значаја не само за поменуте школе, већ и за цео образовни систем. Он је казао да се кроз ову сарадњу ових школа очитује и културолошка повезаност Новог Пазара и Сарајева која је дуго присутна. „Ова срадња показује универзалност научних вредности и треба да представља модел школама како да се повезују и размењују искуства.“, рекао је Реџовић.

На седници Скупштине Новог Пазара која је данас одржана усвојено је неколико тачака. Након усвајања ребаланса буџета, усвојено је Решење о именовању ВД директора “Градске топлане”. На ову позицију именован је Дејан Нићифоровић. Одлуком скупштинске већине, смењен је досадашњи директор Спортског савеза Енвер Гусинац и на његово место постављен је Емир Мехмедовић.

Одборници СДА и БДЗС напустили су седницу.

Потписивање Споразума о братимљењу, од данас су градови Нови Пазар и Врање постали братски градови. На овај начин, Нови Пазар је постао богатији за још један братски град. Градоначелник Новог Пазара др Мехо Махмутовић изразио је своје велико задовољство због потписивања Споразума о братимљењу. Он је истакао да је данас формализована блиска сарадња која постоји већ дуже време. Након скупштинских процедура, на ред је дошло и свечано потписивање повеље чиме је братимљење озваничено “Нови Пазар дуго није имао пријатељских градова, али кроз нову политику, политику спајања, Нови Пазар је добио бројне братске градове у иностранству. Сада потписујемо братимљење и са градовима у нашој земљи и имамо све више понуда. С Врањем нас веже много заједничких ствари. Имамо сличну причу, сличне смо величине, и већ смо развили привредну, спортску и сваку другу сарадњу”, рекао је градоначелник. Он је на крају обраћања истакао да ће братимљење са Врањем бити добар пример успешне сарадње и стварања пријатеља на сваком кораку, јер је то политика градске власти.

Градоначелник Врања, господин Зоран Антић рекао је да му је задовољство и част да са сарадницима борави у граду који поштује, с којим се већ друго градило пријатељство. Он је подсетио на бројне караване који су размењивали посете између наша два града. Истакао је и везу која је настала путем фудбала, али и ону природну привредну везу у области производње обуће и текстила. Градоначелник Врања Зоран Антић је рекао за крај: “Поделе не рађају ништа добро и ствар су прошлости. Ми желимо да наши градови буду модерни и прогресивни.”

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA